Kadera en Radboudumc publiceren onderzoek naar de wisselwerking tussen online en offline hulpverlening

Kadera heeft in samenwerking met het Radboudumc en het SAFE-platform een onderzoek gepubliceerd naar de wisselwerking tussen online en offline hulpverlening voor vrouwen die slachtoffer zijn van partnergeweld. Dit onderzoek werpt nieuw licht op hoe verschillende vormen van hulp—zowel in persoon als online—elkaar kunnen versterken en hoe hun gebruik kan worden geoptimaliseerd om slachtoffers beter te ondersteunen in hun herstelproces.

Het onderzoek en de belangrijkste bevindingen

Het onderzoek, uitgevoerd met behulp van een mixed-methods benadering, bestond uit een enquête onder 107 deelnemers en diepte-interviews met 18 vrouwen die ervaring hebben met partnergeweld. De resultaten van het onderzoek lieten zien dat er weliswaar enkele significante maar zwakke correlaties zijn tussen specifieke soorten geweld en de gekozen vormen van ondersteuning, maar dat er geen significante correlaties zijn gevonden tussen online en offline hulpvormen. Dit benadrukt dat de twee vormen van hulp elkaar niet direct vervangen en dat ze, hoewel ze complementair kunnen zijn, ook nog niet geïntegreerd zijn in één systeem.

Opvallend is dat bijna 60% van de ondervraagden aangaf geïnteresseerd te zijn in blended care, een combinatie van online en offline hulp. Dit suggereert dat een geïntegreerde aanpak, waarbij online en offline hulp naadloos in elkaar overlopen, de toegankelijkheid van ondersteuning kan vergroten en kan bijdragen aan een beter op maat gesneden hersteltraject voor slachtoffers van partnergeweld.

Het belang van onderzoek

Partnergeweld omvat verschillende vormen van geweld, waaronder psychologisch, fysiek, seksueel en economisch geweld, gepleegd door een (ex-)partner. Wereldwijd heeft ongeveer 25% van de vrouwen te maken gehad met fysiek en/of seksueel geweld door een intieme partner in hun leven. In Nederland ligt dit percentage op ongeveer 4% over de afgelopen vijf jaar. Hoewel online ondersteuning tijdens de COVID-19-pandemie steeds meer beschikbaar is gekomen, is het belangrijk om te begrijpen hoe deze digitale hulpverlening samenwerkt met offline hulp om slachtoffers zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die hulp zoeken bij formele diensten zoals huisartsen of organisaties tegen huiselijk geweld, vaak barrières ondervinden zoals angst, schaamte en moeilijkheden bij het vinden van de juiste hulp. Online ondersteuning kan hierin een uitkomst bieden, omdat het vaak anoniem en laagdrempelig is. Echter, er was tot nu toe weinig bekend over hoe vrouwen deze verschillende soorten hulpverlening combineren en hoe het gebruik ervan kan worden geoptimaliseerd.

De toekomst van Blended Care

Het onderzoek toont aan dat zowel online als offline zorg belangrijk zijn voor de ondersteuning van slachtoffers van partnergeweld. Door de integratie en optimalisatie van blended care-opties kan de reikwijdte van hulpverlening worden vergroot, wat leidt tot een betere en meer gepersonaliseerde ondersteuning voor vrouwen die te maken hebben gehad met partnergeweld. Blended care biedt de mogelijkheid om het beste van beide werelden te combineren: de toegankelijkheid en flexibiliteit van online hulp met de diepgaande persoonlijke ondersteuning van offline hulpverlening.

Voor wie meer wil weten over dit onderzoek, is het volledige wetenschappelijke artikel beschikbaar via deze link. Daarnaast is er een factsheet gemaakt waarin de belangrijkste resultaten van het onderzoek op een toegankelijke manier worden samengevat.

Samen met het Radboudumc en het SAFE-platform zet Kadera zich in om de hulpverlening aan slachtoffers van partnergeweld voortdurend te verbeteren. Door inzicht te krijgen in hoe verschillende vormen van hulp elkaar kunnen versterken, kunnen we ervoor zorgen dat meer vrouwen de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben, op een manier die past bij hun individuele situatie en behoeften.

DOWNLOAD FACTSHEET (PDF)