Professionele moed en handelingsverlegenheid bij de aanpak van huiselijk geweld

Veel professionals in de zorg en sociaal werk krijgen te maken met cliënten die huiselijk geweld ervaren. Dit is moeilijke en complexe problematiek waarbij het vaak lastig is om de juiste aanpak te vinden. Het is van belang om het onderwerp bespreekbaar te maken en lastige vragen te stellen, maar dat kan heel spannend en lastig zijn. In dit soort situaties is professionele moed nodig om door te kunnen gaan en te blijven zoeken naar een oplossing.

Professionele moed betekent dat je als professional de verantwoordelijkheid neemt om te handelen, ook als dat moeilijk is. Het vraagt om het nemen van risico’s, het doorbreken van patronen en het aangaan van lastige gesprekken. Het is belangrijk om als professional bewust te zijn van deze verantwoordelijkheid en te durven handelen vanuit de overtuiging dat je het beste doet voor de veiligheid en het welzijn van het slachtoffer en eventuele kinderen.

Toch kan het soms voorkomen dat we als professionals handelingsverlegenheid ervaren. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals het ontbreken van kennis of ervaring, persoonlijke overtuigingen of angst voor repercussies. Het is belangrijk om te erkennen dat deze gevoelens er zijn en om te zoeken naar manieren om hiermee om te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door het volgen van trainingen en intervisie om zo de benodigde kennis en vaardigheden op te doen en te blijven ontwikkelen.

Bij Kadera bieden wij verschillende trainingen aan die kunnen helpen bij het ontwikkelen van professionele moed en het omgaan met handelingsverlegenheid. Het is van groot belang dat professionals zich blijven ontwikkelen en investeren in hun kennis en vaardigheden. Kennis en expertise kunnen zorgen voor het verminderen van handelingsverlegenheid en het vergroten van professionele moed.  

Durf jij ook professionele moed te tonen en jezelf verder te ontwikkelen? Neem dan contact op met Kadera en ontdek hoe onze trainingen en opleidingen jou kunnen helpen bij de aanpak van huiselijk geweld. Kijk voor meer informatie bij het Kenniscentrum op deze website.

 

Wil je meer lezen over professionele moed? Bekijk dan de praatplaat op de website van Movisie.