Waarom ga je niet weg? Waarom weggaan bij huiselijk geweld zo moeilijk is.

Weggaan bij huiselijk geweld is voor slachtoffers vaak een moeilijke en gevaarlijke beslissing. Huiselijk geweld komt in vele vormen voor, waaronder fysieke mishandeling, psychisch geweld, financieel misbruik en seksueel geweld. Het kan voor slachtoffers lastig zijn om weg te gaan vanwege verschillende redenen, zoals angst voor de pleger, financiële afhankelijkheid en schaamte. In dit artikel leggen we uit waarom weggaan vaak moeilijk én gevaarlijk is en geven we tips om veilig weg te kunnen gaan uit een onveilige situatie.

Waarom gaan ze niet weg?

Het is een vraag die slachtoffers van huiselijk geweld vaak krijgen; waarom ging je niet weg? Er ligt veel in deze vraag besloten, onder andere de veronderstelling dat weggaan makkelijk zou zijn. De redenen waarin slachtoffers in een onveilige situatie zijn, kunnen per slachtoffer verschillen. Echter zijn er een aantal redenen die vaak voorkomen.

Iemand is niet alleen maar pleger

Relationeel geweld vindt per definitie plaats door iemand met wie je een nauwe band hebt. Het kan gaan om bijvoorbeeld een liefdesrelatie of een familielid. Iemand is dus niet alleen een pleger voor het slachtoffer, maar ook een partner, broer, ouder of kind. De loyaliteit en liefde voor deze kant van de persoon, kan een reden zijn om in de relatie te blijven. Mogelijk wordt het geweld afgewisseld met periodes waarin iemand een andere, meer liefdevolle kant laat zien. Soms hopen slachtoffers, soms ook door beloftes van de pleger, dat het geweld zal stoppen en dat iemand zal veranderen.

Er is sprake van afhankelijkheid

In veel gevallen van huiselijk geweld is sprake van een afhankelijkheidsrelatie tussen pleger en slachtoffer. Het slachtoffer kan bijvoorbeeld financieel afhankelijk zijn van de pleger doordat diegene de kostwinnaar is of doordat hij of zij het slachtoffer financieel onder druk zet. Ook kan iemand voor huisvesting van de pleger afhankelijk zijn of bijvoorbeeld van zorg van het slachtoffer.

Een tip om veilig weg te gaan is om financiële onafhankelijkheid te creëren. Dit kan betekenen dat het slachtoffer een baan zoekt of financiële ondersteuning zoekt via een uitkering of andere sociale voorzieningen. Het is ook belangrijk om belangrijke documenten mee te nemen, zoals paspoorten, geboorteakten en verzekeringspapieren, om te voorkomen dat de pleger ze gebruikt om het slachtoffer te controleren. Wanneer het gaat om andere vormen van afhankelijkheid, is het van belang om de zelfredzaamheid van het slachtoffer te vergroten. Dit kan bijvoorbeeld door weerbaarheids- of assertiviteitstraining, door het zoeken van andere huisvesting of door door het zoeken van andere huisvesting of door hulp van een hulpverlener of psycholoog.

Er zijn kinderen of huisdieren bij betrokken

Een van de redenen waarom het zo moeilijk is om weg te gaan bij huiselijk geweld, is de betrokkenheid van kinderen of huisdieren. Slachtoffers maken zich vaak zorgen over de impact van hun vertrek op hun kinderen. Ze vrezen dat hun kinderen emotioneel beschadigd zullen raken of dat ze het contact met hen zullen verliezen.

Daarnaast maken ze zich zorgen over de veiligheid en het welzijn van hun huisdieren, die vaak ook slachtoffer zijn van het geweld. Het idee om hun huisdieren achter te laten of hen bloot te stellen aan mogelijk geweld kan overweldigend zijn.

Professionele hulpverleners kunnen helpen met het maken van een plan voor de kinderen. Kinderen kunnen mee naar de opvang. Ook zijn er opvanglocaties waar huisdieren welkom zijn en kan stichting Mendoo helpen met het vinden van tijdelijke opvang voor huisdieren.

Angst en schaamte

Het kan voor slachtoffers van huiselijk geweld moeilijk zijn om weg te gaan omdat ze bang zijn voor de reactie van de pleger. De pleger kan dreigen met geweld of zelfmoord, of het slachtoffer chanteren en bedreigen om hem of haar in de relatie te houden. Dit kan ervoor zorgen dat het slachtoffer zich gevangen voelt en geen uitweg ziet.

Een tip om veilig weg te gaan is om hulp te zoeken bij vrienden, familie of professionals. Het is belangrijk om een veilige plek te vinden waar de pleger geen toegang toe heeft en waar het slachtoffer veilig is. Ook is het belangrijk om het weggaan goed voor te bereiden. Dit kan eventueel in samenwerking met een professional, die kan helpen met het maken van plan en kan bijstaan bij het vinden van een veilige plek.

Ook spelen schaamte en angst voor de reactie van anderen een rol. Het slachtoffer kan zich schamen voor wat er is gebeurd en bang zijn dat anderen hem of haar zullen veroordelen. Het is belangrijk voor slachtoffers om te begrijpen dat huiselijk geweld niet hun schuld is en dat het belangrijk is om hulp te zoeken. Een tip om veilig weg te gaan is om contact op te nemen met professionele hulpverleners, zoals maatschappelijk werkers, psychologen, Veilig Thuis of de politie. Zij kunnen het slachtoffer helpen om te begrijpen wat er is gebeurd en hen ondersteunen bij het nemen van stappen om veilig weg te gaan.

Begrip, geduld en een goed plan

Er kunnen veel verschillende redenen zijn die het moeilijk maken om weg te gaan uit een onveilige situatie. Onbegrip, druk vanuit de omgeving of veroordelende reacties kunnen het weggaan nog veel moeilijker maken. Het is daarom belangrijk dat het slachtoffer zelf regie heeft en houdt over het eventueel weggaan uit de situatie en de hulp die daarop volgt. Voor de omgeving kan dit heel lastig zijn, maar veroordelen van de situatie of druk zetten, helpt niet. Het beste wat de omgeving kan doen is proberen het slachtoffer te steunen en te helpen met het vinden van de juiste hulpbronnen. Het is bovendien belangrijk om het risico van vertrek en de angst van het slachtoffer over mogelijke gevolgen serieus te nemen. Vertrekken kan gevaarlijke situaties opleveren, dus een goed plan en goede ondersteuning zijn heel belangrijk.

Kadera kan hierbij helpen. Neem contact op voor hulp, advies of consultatie. Je staat er niet alleen voor!

Dagverslag Kaderafestival 2024

Op 4 juli 2024 vond het jaarlijkse Kaderafestival plaats bij De Maathoeve in Heeten. Het festival bood een geweldige gelegenheid voor alle medewerkers van Kadera om samen te komen, bij te praten en te werken aan de strategische koers voor de komende jaren.

Presentatie strategische koers

Om 12:45 uur arriveerden de deelnemers bij De Maathoeve. Bij binnenkomst werden ze verwelkomd met een broodje en de gelegenheid om bij te praten.

Om 13:15 uur opende Jeroen Traas, directeur-bestuurder van Kadera, het festival met een welkomstwoord. Hij presenteerde vervolgens de strategische koers voor 2025-2030. Aan de hand van een powerpointpresentatie lichtte Jeroen de nieuwe plannen toe, waarbij hij de nadruk legde op de speerpunten die Kadera de komende jaren wil bereiken. Medewerkers kregen de kans om vragen te stellen en hun input te geven.

Plenaire sessie zakelijk tekenen

Na de presentatie introduceerde Hilde Linde de sessie zakelijk tekenen. Dit onderdeel was speciaal ontworpen om de strategische speerpunten visueel weer te geven, zodat iedereen binnen Kadera een helder beeld heeft van de toekomstplannen.

Suzanne van Huis van Verbeelding gaf een kickstart training waarbij ze deelnemers leerde hoe ze verschillende symbolen konden tekenen. Dankzij de camera en het beamerscherm konden alle deelnemers goed meekijken en meedoen. Sommige medewerkers ontdekten hierbij een nieuw talent, of ontdekten juist dat tekenen hun talent niet is, maar dat je met simpele vormen tóch een boodschap kunt overbrengen.

Tekenen in groepjes

Na de pauze gingen de medewerkers in groepjes aan de slag met het uittekenen van de speerpunten. Er waren extra tekenaars aanwezig om de groepjes te ondersteunen, wat de sessie erg interactief en productief maakte. Met behulp van ‘help’ vlaggen konden de groepjes snel hulp inschakelen wanneer nodig. De creatieve en concrete tekeningen zorgden voor een levendig beeld van de strategische plannen. Uiteindelijk zullen de tekeningen input geven voor een visuele weergave van de strategische koers, in de vorm van een praatplaat die eind 2024 zal verschijnen.

Workshop koken en gezamenlijk eten

Na de tekensessie was het tijd voor een leuke en ontspannende workshop koken. Vanaf 16:30 uur werden de medewerkers begeleid in het bereiden van verschillende gerechten, werd er hout gehakt en vuur gemaakt en was er tijd om van het mooie weer te genieten en bij te praten. Dit bevorderde niet alleen de teamgeest, maar zorgde ook voor een gezellige afsluiting van de dag. Om 18:30 uur genoten we samen van het eten dat we hadden bereid.

Het Kaderafestival 2024 was een groot succes. De combinatie van strategische sessies en informele activiteiten zorgde voor een dynamische en vruchtbare dag. We kijken uit naar de verdere implementatie van de strategische koers en de volgende editie van het Kaderafestival!