Nieuw magazine over mannenmishandeling gelanceerd

Wij zijn verheugd om aan te kondigen dat het nieuwe magazine over mannenmishandeling, dat op donderdag 20 juni 2024 werd gelanceerd, nu beschikbaar is! Dit magazine, zowel online als in een gedrukte pocketversie, biedt uitgebreide inzichten en informatie over een onderwerp dat vaak onderbelicht blijft: huiselijk geweld tegen mannen.

Lees het magazine online: mannenmishandeling.nl/magazine

Bestel gedrukte magazines: Je kunt gedrukte exemplaren van het magazine gratis bestellen bij Kadera. Stuur je aanvraag naar info@kadera.nl met het gewenste aantal exemplaren en je verzendadres.

Waarom dit belangrijk is

Hoewel de aandacht voor huiselijk geweld tegen vrouwen de afgelopen jaren enorm is toegenomen, blijft geweld tegen mannen een taboe. Mannen kunnen net zo goed te maken hebben met psychisch, fysiek en seksueel geweld. Het is cruciaal dat we dit onderwerp bespreekbaar maken en de beschikbare hulpbronnen onder de aandacht brengen.

Organisaties zoals Blijf Groep, Moviera, Kadera, Arosa (KesslerPerspektief) en Sterk Huis bieden opvang en hulp aan mannen die slachtoffer zijn van geweld. Kadera biedt mannenopvang in Zwolle voor mannen uit Noord en Oost Nederland.

De weg naar het magazine

Op 1 juli 2023 bestond de mannenopvang 15 jaar. Tijdens een gezamenlijk georganiseerd webinar (gratis terug te kijken via mannenmishandeling.nl/webinar) bleek uit gesprekken met professionals en slachtoffers een grote behoefte aan meer informatie over mannenmishandeling. Dit magazine is een antwoord op die behoefte en een middel om de vindbaarheid van hulporganisaties te vergroten.

Delen en ondersteunen

Je wordt van harte uitgenodigd om het magazine te lezen en te delen binnen je netwerk. Door het magazine te verspreiden, helpen we samen om bewustzijn te creëren en de vindbaarheid van hulpbronnen te verbeteren. Jouw betrokkenheid kan het verschil maken voor mannen die hulp nodig hebben.

Wil je gedrukte magazines ontvangen? Stuur je aanvraag naar info@kadera.nl met het gewenste aantal en je verzendadres. We sturen de magazines graag naar je op, zodat je deze kunt verspreiden binnen je organisatie en netwerk.

Ervaringsverhaal Jaap vrijwilliger bij Kadera

In deze serie laten we verschillende mensen die met Kadera te maken hebben, aan het woord. Aan de hand van een aantal vragen vertellen zij over hun ervaringen met Kadera, als cliënt, medewerker of vrijwilliger. In deze aflevering komt vrijwilliger Jaap aan het woord. Hij is 66 en is als vrijwilliger chauffeur voor voedselpakketten en maatje van een moeder met vier kinderen die bij Kadera in de opvang verbleven.   

Waarom ben je vrijwilligerswerk bij Kadera gaan doen?

Het was geen bewuste keuze om voor Kadera te werken. Ik wilde vrijwilligerswerk doen als chauffeur. Op de vrijwilligerssite Zwolle doet’ kwam ik terecht bij Kadera: daar werden chauffeurs gevraagd voor het ophalen van voedselpakketten.

Wat voor vrijwilligerswerk doe je/heb je gedaan?

Momenteel ben ik chauffeur voor vrouwen in Kadera om voedselpakketten op te halen bij de voedselbank. Daarnaast ben ik maatje voor een gezin (moeder met 4 kinderen) dat bij Kadera verbleef en momenteel is verhuisd en in Zwolle woont. In het verleden ben ik actief geweest voor Amnesty International en in kerkelijk vrijwilligerswerk. 

Wat is een leuke ervaring binnen Kadera die je zou willen delen?

Op de laatste dag van de verhuizing namen de moeder en de 4 kinderen afscheid van Kadera. Een paar hulpverleners en andere moeders met kinderen waren aanwezig. Het was een emotioneel afscheid, vooral  voor de kinderen. Begrijpelijk omdat ze er twee jaar hebben gewoond. Op weg naar hun nieuwe woning zaten alle 4 kinderen achter in de auto hardop te huilen. De hele weg door, er leek geen eind aan te komen. Het verdriet was intens. In hun nieuwe woonkamer zaten ze nog een tijdlang wat na te snikken, totale verslagenheid alom.

De volgende dag breng ik met de auto nog wat verhuisspullen naar hun nieuwe woning. Wie schetst mijn verbazing als ik ze vlak bij hun nieuwe huis ineens samen met andere kinderen zie spelen op een  speelplaatsje. Met veel plezier, dolle pret. Alsof er niks is gebeurd! Kinderen…

Is het ook wel eens lastig om vrijwilliger te zijn? Zo ja, wanneer/waarom?

De problematiek is soms zo groot dat je je steeds realiseert dat ze vaak nog een enorme weg te gaan hebben.

Wat zou je mensen die overwegen om zich als vrijwilliger aan te melden, willen meegeven?

Stel niet te hoge eisen aan jezelf. Een luisterend oor en wat begrip is al heel wat. Deze vrouwen hebben zoveel meegemaakt dat ze heel blij zijn dat er mensen zijn die naar hen omzien en ‘er zijn’.

Samenwerkingsafspraken Kadera en Tactus

Samenwerkingsafspraken Kadera en Tactus

Vandaag ondertekenden Kadera en Tactus nieuwe samenwerkingsafspraken. Deze zijn van belang omdat uit onderzoek bekend is dat in veel situaties van huiselijk geweld of partnergeweld tevens sprake is van verslavingsproblematiek.

De afspraken gaan onder andere over wederzijdse kennisuitwisseling, consultatie, casuïstiekbesprekingen en begeleidingstrajecten.

Wij verwachten met deze afspraken de kennis en expertise van beide organisaties te bundelen en hiermee een belangrijke bijdrage te leveren aan het duurzaam borgen van de veiligheid en het doorbreken van de geweldscyclus in situaties van huiselijk geweld.

Opbrengst Mannenzangavond voor Kadera Mannenopvang

De derde editie van de Zwolse Mannenzangavond heeft een mooi bedrag opgeleverd voor de mannenopvang van Kadera. Tijdens de avond werd €500 in contanten ingezameld. Via 145 digitale giften kwam nog eens een bedrag van €1674 binnen. Samen met de contante donaties komt het totaalbedrag van de collecte op €2174. De opbrengst van de collecte zal gebruikt worden voor iets extra’s voor de mannen, bijvoorbeeld een pooltafel, dartbord of gamecomputer. Kadera is de donateurs en de organisatie van de mannenzangavond ontzettend dankvaar voor deze gift.

Zwolse Mannenzangavond

De derde Zwolse Mannenzangavond vond plaats in de Plantagekerk aan de Ter Pelkwijkstraat 17 in Zwolle. De deuren gingen om 19:15 uur open en om 20:00 uur begon de avond. De toegang was gratis en er werd een collecte gehouden waarvan de opbrengst bestemd is voor de Kadera Mannenopvang in Zwolle. Mannen waren welkom om mee te zingen en de avond duurde ongeveer vijf kwartier, inclusief een meditatief moment.

Muzikale Medewerking

Tijdens de avond verleenden organist Harm Hoeve en dirigent Jorrit Woudt hun medewerking. Johan Bredewout bespeelde de vleugel. Deze muzikanten zorgden voor een inspirerende muzikale ervaring.

Dankwoord

De organisatie van en de deelnemers aan de mannenzangavond verdienen een groot dankwoord voor hun bijdragen. Deze steun helpt Kadera om mannen die dit het hardst nodig hebben, te ondersteunen naar een toekomst zonder huiselijk geweld. Hulpverlener Caroline zegt hierover “We zijn ontzettend blij met deze gift, die we zullen gebruiken voor de inrichting van onze nieuwe locatie. Kadera biedt zes opvangplaatsen voor mannen die te maken hebben met huiselijk geweld en die thuis niet veilig zijn. Het is ontzettend belangrijk om deze mannen een veilige en fijne plek te bieden, zodat ze kunnen werken aan herstel en veiligheid. Dit mooie bedrag gaat daar zeker aan bijdragen!”

Blijf Op de Hoogte

Volg onze website en sociale media kanalen voor updates over de voortgang van onze projecten en om te zien hoe uw bijdragen een verschil maken. Samen creëren we een veilige omgeving voor iedereen.