Huiselijk geweld en lijfstraffen in Oeganda

Vijf maanden geleden zat ik thuis met de laptop op de bank, twee wijntjes, drie klikken en een hoop zenuwen verder kon ik niet meer terug. Ik had geboekt! 29 mei zou ik voor een maand vertrekken naar Oeganda! Waarom heb ik besloten om naar één van de armste landen in hartje Afrika te gaan? En wat kwam ik daar tegen?

De reden om een maand in Oeganda door te brengen is niet om op safari te gaan of om lekker te relaxen. Nee, ik als luxekippetje die nooit in een tent wil slapen en doodsbang is voor spinnen, ga vrijwilligerswerk doen met een vriendin.  

Je bent een maand vrij van je werk en wilt liever niet aan het werk denken. Althans, ik niet als ik op vakantie ben. Maar nu ik in zo’n ander land ben vroeg ik me toch wel eens af, komt huiselijk geweld hier veel voor? Dit zijn niet echt onderwerpen die je zomaar aansnijdt. Zeker niet bij de Oegandese bevolking. Het is hier niet echt gewoon om over problemen of je privéomstandigheden te praten. Maar ik kwam in gesprek met Hilary, een jongen van 18 die werkt op het terrein waar wij ons huisje (nee, gelukkig geen tent) huurden. Deze jongen woont alleen. Hij ziet zijn moeder af en toe, zijn vader ziet hij nooit. Hij vertelt dat zijn vader hem vroeger vaak mishandeld heeft en dat dit heel veel voorkomt in het land. Vooral in ‘the village’ (alles wat buiten de stad ligt, wordt ‘the village’ genoemd). Veel mannen daar drinken te veel, komen dronken thuis en als er iets is wat hun vrouw niet goed heeft gedaan, slaan ze hun vrouw en/of kinderen.

Een paar dagen later staan we op het terrein van een kostschool. Ik zit achterin de auto te wachten en opeens horen we een jonge meid heel hard gillen en huilen. We schrikken op en zien dat een meid geslagen wordt door één van de leraren. Niemand kijkt op of om. Lijfstraffen op school zijn hier doodnormaal. Bij de wet is het namelijk legaal om vijf stokslagen te geven. Meer dan vijf mag niet. Wil je er eigenlijk meer geven, dan kun je een andere leraar vragen om ook stokslagen te geven. Zo houdt je je aan de wet en omdat je iemand al een paar keer hard hebt geslagen, kan een ander met ‘nieuwe energie’ harder slaan.

Ik kwam er ook achter dat er een speciale aflevering van 'Over de streep' was opgenomen in Oeganda. Die hebben we teruggekeken via uitzending gemist. (Voor wie het programma niet kent klik op deze link: http://overdestreep.kro.nl/over-het-programma/default.aspx?refresh)

In deze aflevering kwam naar voren dat heel veel kinderen hier met een vorm van huiselijk geweld te maken hebben. Ook zijn er veel kinderen wees of is er één van de ouders overleden, maar hier wordt niet over gesproken. Zelfs de leraren weten hier niets vanaf. Deze kinderen leren dat alles wat je zegt tegen je gebruikt kan worden.

De term ‘ontwikkelingsland’ krijgt voor mij een nieuwe betekenis. Tot mijn verbazing kennen ze wel Maatschappelijk Werk, maar uiteraard niet in de vorm die wij het kennen. Het wordt mij ook niet helemaal duidelijk wat het dan wel inhoudt, en of deze kinderen een vorm van hulp kunnen krijgen. Wat mij wel duidelijk wordt is dat we geluk hebben dat we in Nederland zoveel hulp hebben en trots mogen zijn wat we als Kadera bereiken.