Dag van het Vergeten Kind

Dinsdag 4 februari zijn wij met cliënten op pad geweest. Een speciale dag die werd aangeboden door stichting Het Vergeten Kind (voorheen de Guusje Nederhorst foundation). 4 februari was de afsluiting van de Week van het Vergeten Kind die op 29 januari van start ging.

In Den Haag werd een slinger van 41.000 gekleurde vlaggen aangeboden om aandacht te vragen voor deze groep kinderen. Kinderen die wij goed kennen omdat ze bij ons in de Opvang verblijven, maar bijvoorbeeld ook kinderen die in asielzoekerscentra verblijven of uit huis geplaatste kinderen.

Met enige trots kan ik zeggen dat daar ook vlaggen van mijzelf, mijn collega’s, kinderen uit de opvang en mijn eigen kinderen bij hingen.

Wat fijn dat er een stichting is die oog voor deze kinderen heeft. Want deze kinderen zijn niet zichtbaar, hebben geen fysieke opvallende handicap of ziekte, en geen cliniclown die bij ze langs komt. Natuurlijk doen wij, als kinderhulpverlening en Kadera al het mogelijke wat binnen ons bereik ligt om deze kinderen te helpen ontspannen en een aanzet te geven voor een stuk verwerking. Maar ik heb met eigen ogen kunnen zien hoe goed het ze doet er helemaal even uit te zijn. Bezwete koppies, rennen, glijden, vliegen, springen; nauwelijks tijd om de (verzorgde) lunch te komen eten.

Complimenten aan de organisatie voor deze geweldige dag. Iedereen was vriendelijk en lief voor de kinderen.

Ook op deze dag werd er een vlaggenlijn van wensen in de boom gehangen. Een meisje van 10 wat ik begeleid, schreef het volgende: "ik wens dat ik mijn vader weer eens zie en dat we gelukkig samen zijn". Dit meisje heeft nooit over haar vader willen praten en nu ineens, recht vanuit haar hart, schreef ze haar hartenwens op. Vanuit ontspanning, want dat is de boodschap die ik er zelf uit haal.

Ik denk dat kinderen vanuit ontspanning beter in staat zijn naar hun stukje geschiedenis te kijken en erover te praten. Of het uit te spelen; 1 van de krachten van speltherapie!

Aan het eind van de dag gingen we met vermoeide maar blije kinderen en moeders weer terug naar de opvang en... met een heleboel bewoners erbij; ieder kind kreeg na afloop een heerlijke zachte knuffel mee.