Waarom houd je je bezig met dierenmishandeling als je werkt bij een vrouwenopvang?

In mijn eerste blog schreef ik over het belang van opvang van huisdieren van slachtoffers van huiselijk geweld. Kort gezegd blijven veel slachtoffers liever in een situatie waarin het krijgen van klappen acceptabeler is dan met de kinderen te vluchten zonder het huisdier. NIEMAND zou gedwongen moeten worden de keuze te maken tussen de acceptatie van het geweld en het opofferen van een huisdier om aan de mishandeling te ontsnappen.

In Engeland werkt men met een systeem voor de opvang van huisdieren van slachtoffers van huiselijk geweld. De dieren gaan naar pleeggezinnen waar zij de zorg krijgen die ze nodig hebben terwijl het slachtoffer kan werken aan haar eigen zorgtraject. De wetenschap dat het dier in goede handen is geeft veel rust voor de slachtoffers.

Een project dat voor mij een groot voorbeeld is bij de realisatie van mijn plannen is het project Paws for Kids. Paws for Kids zet zich sinds 1997 in voor de problematiek rondom huisdieren van slachtoffers van huiselijk geweld. Ook in Engeland zijn dieren vaak de dupe van huiselijk geweld. Net als mensen lijden de dieren onder de gevolgen van huiselijk geweld. Ook zij ervaren angst voor het onbekende geweld dat vanuit het niets komt.

Paws for Kids zet zich in om deze dieren een goed onderkomen te bieden en zorgt er voor dat de slachtoffers de vlucht naar de opvang kunnen maken. Ook hier blijkt dat slachtoffers van huiselijk geweld vaak noodgedwongen langer in hun gewelddadige omgeving blijven zitten omdat hun huisdier niet mee kan naar de opvang. Paws for Kids verzorgt veilige opvang voor dieren. Op het moment dat het slachtoffer een veilig thuis heeft gevonden voor zichzelf zal het dier weer worden herenigd met zijn familie. Het uitgangspunt van deze stichting is het veiliger maken van de gemeenschappen voor het dier en de mensen die om hen geven.

Kadera staat voor een wereld waarin geen plaats is voor huiselijk geweld. Er werd mij laatst gevraagd waarom ik mij dan bezig houd met dierenmishandeling wanneer ik werk voor een vrouwenopvang. Heel simpel: Zolang er iemand binnen het gezin niet veilig is voor het huiselijk geweld of de gevolgen hiervan, zal niemand veilig zijn. Als je het hele systeem wilt aanpakken is er geen andere keuze dan ook naar de dieren te kijken.

Nicky

Wil jij meer informatie over Paws for Kids? Kijk dan op: http://www.pawsforkids.org.uk/of like hun Facebookpagina: https://www.facebook.com/PawsForKids

Ben jij benieuwd geraakt naar het onderzoeksrapport van Wendy Garnier over de relatie tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling? Je kunt het rapport hier downloaden: http://www.kadera.nl/upload/userfiles/1/files/HuiselijkGeweldEnDierenmishandelingInNederland_web(1).pdf