Stereotypes

Waar denk jij aan als je de woorden ‘huiselijk geweld’ hoort? Heb jij een stereotype slachtoffer of pleger in je hoofd?

Sinds een paar jaar werk ik bij Kadera op het centraal bureau. Eerlijk gezegd heb ik van te voren niet echt goed stilgestaan bij de problematiek waarmee we hier te maken krijgen. Je hebt er wel eens van gehoord, je ziet er wel eens wat over op tv, maar in mijn eigen kring heb ik er nooit mee te maken gehad en gebeurt het dus niet. Dacht ik!

In de paar jaar dat ik hier nu werk, ben ik al meerdere bekenden tegengekomen. Vage kennissen , oude schoolgenootjes, oud collega’s, bekenden uit de buurt, of mensen die toch dichter bij staan zoals in de familie. Mijn eerste reactie toen ik een bekende zag op het werk? Ik schrok! Want je verwacht toch niet dat je een bekende ziet op je werk. Ik voelde me ongemakkelijk voor hun! Waarschijnlijk is het een gigantische drempel geweest om hulp te vragen, en schaam je je er heel erg voor, en dan kom je een bekende tegen.

Doordat ik nu hier een aantal jaar werk en allerlei mensen op gesprek zie komen, is mijn beeld van slachtoffers en plegers van huiselijk geweld heel erg veranderd. Veel mensen denken dat in ‘hun kring’ geen huiselijk geweld voorkomt. THINK AGAIN! Dat is iets wat ik in de afgelopen jaren wel heb geleerd. Het gebeurt echt overal in Nederland, in elke stad, dorp, straat. Iedereen krijgt er mee te maken! Dus heb geen stereotype in je hoofd, er is namelijk niet 1 type mens die daar mee te maken krijgt. Er is 1 type dat ermee te maken krijgt. Dat is het type mens!