Uw buurvrouw, uw moeder, u of ik?

U kent ze wel, het perfecte stel. Een goede baan, actief in de buurt, leuke kinderen en een mooi huis. Jasper en Friederieke van A. waren zo'n gezin, dat rechtstreeks uit een wasmiddelreclame leek te zijn gewandeld. Zij fitnessdocente en trouwambtenaar, hij directeur van een voetbalstadion. 'Lief, vriendelijk en succesvol', zo omschreven vrienden van het echtpaar hem. De ideale man. En toch belde diezelfde Jasper van A. precies twee jaar geleden op een avond de politie met het bericht dat hij zijn vrouw had gedood. Uitgerekend in de Week Zonder Geweld werd Friederieke van A. door haar man zo ernstig mishandeld dat ze enkele uren erna stierf. Hun drie dochters waren thuis toen het gebeurde.

Uw buurvrouw, uw moeder, u of ik: één op de vier vrouwen krijgt ooit te maken met geweld.

Toch heerst er nog steeds een taboe op het bespreken van mishandeling achter de voordeur. Mede daardoor stapt maar één op de vijf slachtoffers naar de politie.

Ook ik was ooit zo'n slachtoffer dat uit schaamte haar mond hield. 'Mijn hoofd gestoten tegen het keukenkastje,' verklaarde ik mijn blauwe oog. Verzon zelfs smoezen om het goed te praten. Hij bedoelde het niet zo, het kwam door de drank, hij heeft het moeilijk op zijn werk, hij verandert wel.

De buren, die keken de andere kant op. Ze moeten onze ruzies hebben gehoord, mij hebben zien lopen met mijn zonnebril. Maar ook wij waren zo'n leuk stel. En bovendien, waarom zou je je bemoeien met andermans zaken? Wat zich afspeelt binnenskamers, dat is toch privé?

Toen niemand opendeed toen ik hulp nodig had, heb ik mezelf plechtig beloofd nooit mijn kop in het zand te steken als ik ooit getuige zou zijn van 'huiselijk' geweld. Want laten we eerlijk zijn: het kan ons allemaal overkomen, zelfs dat perfecte stel.

Voormalig VN Vrouwenvertegenwoordiger en AD columnist Kirsten van den Hul (Deventer, 1976) schreef het boek (S)hevolution, de eeuw van de vrouw, dat in oktober verscheen bij Uitgeverij Atlas Contact. Bovenstaand fragment is afkomstig uit het hoofdstuk over huiselijk geweld.

Deze column is een onderdeel van de landelijke actie in het kader van de Week Zonder Geweld – 25 november t/m 1 december – en is een samenwerking tussen Steunpunt Huiselijk Geweld Amsterdam, Moviera Utrecht, GGD Midden Nederland en Kadera aanpak huiselijk geweld. Deze week belichten wij elke dag een verhaal over huiselijk geweld, die waargebeurd zijn. De namen die in de columns worden gebruikt zijn fictief.