#blog over #tieners op #instagram

“Volgens technologiewebsite CNET is Facebook de strijd om tieners aan het verliezen. De techsite meldt dat steeds meer jongeren het sociale netwerk laten voor wat het is en kiezen voor kleinere alternatieven als Instagram.(…) Pubers zouden Facebook ouderwets, ingewikkeld en niet 'geheim' genoeg vinden en ze zouden er te veel ouders en andere familieleden op tegenkomen.” Bron: volkskrant.nl

Bovenstaand bericht las ik laatst via een melding op Twitter. Social media blijft ‘het ding’. Wel is er blijkbaar weer een verschuiving gaande, met verschillende redenen. Een van de redenen die genoemd wordt om over te stappen naar Instagram is dat Facebook niet geheim genoeg is. Heb je wel eens gekeken op Instagram? Het is een applicatie op mobiele telefoons waarmee foto’s bewerkt kunnen worden en vervolgens gedeeld. Ik gebruik Instagram ook. Laatst nog om een foto van mijn trouwjurk te delen met de wereld, met als hashtags (woorden die te maken hebben met de foto) bijvoorbeeld #trouwjurk #weddingdress en #winterwedding. Toen ik vervolgens op één van de hashtags klikte, kon ik alle foto’s zien die dezelfde omschrijving gekregen hadden. Leuk! Ik heb me een uur vermaakt met van alles bekijken.

Een collega van mij, intensief gebruiker van Instagram, wees me er in het begin op dat het eigenlijk ‘normaal’ is om foto’s van dingen te plaatsen, zonder jezelf duidelijk in beeld te hebben. Afgelopen week kwam ze hier weer op terug. Ze had via verschillende hashtags gezien dat heel veel mensen ondertussen ook zichzelf er op zetten en dat zoveel mogelijk delen met de hele wereld, met allemaal woorden die niet perse linken aan het onderwerp.

En daar is waar ik wil zijn: de anonimiteit is toch weer weg! Je kunt met een andere naam zichtbaar zijn, maar als mensen via #smile #haircut #whatever #sunisshining zich kenbaar maken, weten nog meer mensen je te vinden dan gewoon via je je eigen naam. Juist veel tieners gebruiken deze manier om foto’s van zichzelf te delen en door middel van vele hashtags proberen ze er veel reacties op te krijgen door een like of een comment. Op die manier kunnen hele gesprekken gevoerd worden. Ook kun je er een klein profiel aanmaken en daarin staan vaak extra gegevens naar bijvoorbeeld Facebook.

Als we kijken naar de kwetsbare doelgroep (tieners) en de werkwijze op instagram, kun je je afvragen welke gevaren het met zich mee kan brengen. Iets waar loverboys te werk kunnen gaan? Een plek waar tieners elkaar, zogenaamd, anoniem kunnen pesten? Een archief waar fotomateriaal verzameld kan worden welke tegen je gebruikt kan worden?

Hopelijk ligt het aan mij. Zie ik hier in, ondanks mijn meestal positieve kijk op dingen, te veel wat mis kan gaan. Want bovenal moet het een plek zijn waar iedereen inspiratie vandaan kan halen, leuke dingen met elkaar kan delen, omdat we er trots op zijn of steun in vragen. 

Carolyn