Het alarm gaf mij mijn gewone leven terug

Sandra, een ex-cliënt van Kadera aanpak huiselijk geweld, schrijft de komende tijd verschillende blogs. In deze blogs schrijft zij over haar leven met huiselijk geweld, de hulp die zij heeft gekregen, het Personenalarm AWARE en hoe het nu met haar gaat. Vorige week is haar eerste blog verschenen. Hierin schreef zij hoe ze door haar ex-man gekleineerd en seksueel misbruikt werd, het moment waarop zij is weggegaan en hoe zij bij Kadera terecht is gekomen.

Vandaag, in haar tweede blog, schrijft ze over het Personenalarm AWARE. Wat dit alarm voor haar heeft betekend...

Als je in een opvanghuis terecht komt, heb je de eerste periode echt tijd nodig om bij te komen. Maar daarna, dat had ik in ieder geval wel, wilde ik graag weer een zo normaal mogelijk leven leiden. Dus gewoon de kinderen naar school brengen en ophalen, gewoon boodschappen doen, gewoon koffie drinken in de stad etc. Maar dat durfde ik niet. Bang dat hij me zou vinden. Ik ben best stressbestendig maar met betrekking tot mijn ex-man ben ik dat helemaal niet. Ik schiet bij hem meteen in de stress en weet niet meer wat ik moet doen.

Dankzij Kadera kreeg ik het Personenalarm AWARE. Dit is een systeem wat in contact staat met de politie. Wanneer ik op de knop van het alarm druk, rukt de politie uit met prioriteit één. Dankzij GPS weten zij waar ik me dan bevind. Het alarm gaf mij veiligheid maar ook meer vertrouwen, waardoor ik steeds een beetje meer buiten de deur dingen wilde en kon gaan doen. Ik kan mij nog herinneren dat ik dacht: belachelijk, een alarm! Dat is toch alleen voor criminelen. Achteraf gezien heeft het mij enorm geholpen. Helaas heb ik hem meerdere malen moeten gebruiken.

Toen ik wat vertrouwen in het alarm had, ben ik zelfs vrijwilligerswerk gaan doen. Geweldig! Ik nam het alarm overal mee naar toe en niemand die het wist. Ideaal. Ik durfde weer naar het winkelcentrum, naar school om de kinderen op te halen en ik kwam weer onder de mensen omdat ik vrijwilligerswerk kon doen. Het heeft mij een enorm gevoel van veiligheid gegeven.

Zoals ik al eerder schreef heb ik het alarm helaas moeten gebruiken. Eén van de kinderen was naar de sportclub geweest en we fietsten naar huis. Mijn dochter merkte op dat er al langere tijd een auto achter ons reed en in paniek, zoals ik al van mezelf had verwacht, wilde ik de verkeerde dingen doen. Ik zei tegen mijn dochter: “Houd me vast!” en wilde hard wegfietsen totdat mijn dochter zei: “Het alarm!” Ik drukte op het alarm en net voordat ik een steeg in wilde fietsen, kreeg ik door het alarm te horen: “Blijf rustig en bel bij het eerste het beste huis aan, blijf in het zicht van de huizen.” Ik ben inderdaad naar een huis gefietst en op het moment dat ik aan wilde bellen, scheurde de auto weg. Achterafgezien was het iemand die door mijn ex-man was gestuurd om mij te intimideren. Tenminste, daar houd ik het voor mezelf op, omdat ik niet aan andere bizarre scenario’s wil denken. Wat was ik blij met dat rare alarm. Na die gebeurtenis kreeg ik nog meer gevoel van veiligheid, omdat ik had gemerkt dat het alarm echt werkte.

Volgende week schrijft Sandra over de impact van het Personenalarm AWARE op haar kinderen. Wat heeft het voor hen betekend en wilden de kinderen het alarm wel? Lees het volgende week in haar derde blog!

Meer informatie over de hulp van Kadera en het Personenalarm AWARE kunt u vinden op onze website.