Buddies voor kinderen in de opvang van Kadera

Al anderhalf jaar worden ‘buddies’ van Humanitas Tandem gekoppeld aan kinderen in de opvang van Kadera. Daarbij snijdt het mes aan twee kanten. Studenten SPH en MWD van de hogeschool Saxion te Enschede en Windesheim te Zwolle zoeken een snuffelstageplek. Ze kunnen zich opgeven als buddy bij de vrijwilligersorganisatie Humanitas Tandem.

Kadera zocht voor de woensdagmiddagen mensen die speciale aandacht geven aan een kind in de opvang, door leuke activiteiten te doen. Voor cliënten hadden we al maatjesprojecten in samenwerking met Humanitas Tandem, zoals wegwijs maken in de stad, Nederlandse taal oefenen en klussen in en om huis als een cliënt gaat verhuizen. Dankzij de goede contacten met deze ketenpartner was een oplossing snel gevonden: buddies van Humanitas Tandem koppelen aan een kind in de opvang. Het is een groot succes.

Wat doen de buddies?
Op woensdagmiddag zien we blije gezichten en gonst het van het leven in de opvang. Overal zie je één op één interacties, zoals voorlezen, knutselen, sporten en gamen. Het is de moeite waard om stiekem om een hoekje te komen kijken.

Wat is de ervaring van buddies?
Josefien:
‘Aan het begin van dit schooljaar, in september, ben ik begonnen met stage lopen. Ik heb een kind toegewezen gekregen waar ik elke week iets leuks mee doe: ik ben een buddy (maatje) voor hem. Het is voor mij ontzettend leuk om te zien hoe een kind kan genieten van leuke dingen. Dit kan lekker voetballen in het park zijn, of naar de kinderboerderij gaan, spelletjes doen of zelfs zwemmen. Je leert meer over hoe je met kinderen om moet gaan. Je kunt ze niet behandelen als klasgenoten, of volwassenen. Het vergt een andere aanpak, creativiteit en aanpassingsvermogen. En je hebt toch ook een verantwoordelijke rol. De moeder van het kind moet jou als buddy kunnen vertrouwen: jij moet er immers voor zorgen dat er niets met het kind gebeurt.
Verder is het voor jezelf ook superleuk om een middag wat leuks te doen met een kind. Je kunt allerlei activiteiten ondernemen die voor jezelf en voor het kind leuk zijn. Zelf heb je ook een leuke middag en je kunt je creativiteit laten werken door elke week iets anders te bedenken.

Als je stagiair bent is het ook goed om dit te doen. Je leert een nieuwe doelgroep kennen: kinderen. Je leert wat over de levensfase waar ze in zitten en over hoe ze zich hebben ontwikkeld en zullen ontwikkelen. Ook kun je veel halen over hoe ze met jou omgaan, en hoe ze zich gedragen als ze met andere kinderen samenspelen. Door verdere gespreksvaardigheden kun je nog meer te weten komen over “jouw” kind. Je leert ook dat je je communicatie moet aanpassen aan het niveau van de kinderen. In sommige gevallen is dat erg zoeken, omdat het kind de Nederlandse taal niet goed beheerst. Natuurlijk is dit ook een uitdaging: voor het kind omdat het de taal moet leren, en voor mij, als buddy, om me aan te passen aan de situatie.

Alles gecombineerd is het een hele leuke stage om te doen. Je ontvangt warmte van “jouw” kind en ontwikkelt jezelf; professioneel en persoonlijk. De kinderen vinden het leuk als je langskomt en iets leuks met ze doet en dit zorgt ervoor dat je elke week weer zin hebt om iets leuks te gaan doen met “jouw” kind.’

Sarah:
‘De kinderkoppeling is voor mij heel erg leerzaam. Ten eerste omdat ik nog geen ervaring had in het werken met kinderen. Ten tweede omdat ik er erg tegenop zag, omdat ik kinderen niet zo leuk vond. Nu ben ik omgedraaid als een blad aan een boom. Ik vind de stage heel erg leuk. Het contact tussen mij en mijn “kind” verloopt goed. We zijn beiden enthousiast en ik leer veel van haar. Mijn “kind” groeit op onder zulke akelige omstandigheden, maar desondanks is ze erg vrolijk en ondernemend. Ik heb zin in de rest van het jaar en ik ben heel benieuwd hoe het gaat verlopen.’

En wat vinden de kinderen ervan?
Ali:
‘Ik ben Ali en ik heb een buddy die Josefien heet.
Samen met Josefien doe ik allemaal leuke dingen. Zo zijn wij laatst gaan zwemmen. Dat kan omdat we dan een pasje kunnen ophalen bij Jessica. Zwemmen vind ik één van de leukste dingen om samen te doen met mijn buddy.
Ook gaan we vaak naar buiten om te voetballen. Dit vind ik erg leuk om te doen, omdat mijn zussen niet altijd met mij willen voetballen of met mij naar buiten willen. Ook hebben ze in de opvang een WII. Als je op de WII wilt, dan moet je bij Jessica vragen of het nog kan. Dat moet je al wel snel doen, want bijna iedereen wil op de woensdag met de buddy op de WII. Dat is soms wel vervelend. Je kunt niet altijd doen wat je wilt, omdat iemand anders dat al aan Jessica heeft gevraagd. Met Josefien kan ik ook veel lachen en grapjes maken. Ik vind het altijd leuk als ze er is!’

Fatima:
‘Mijn buddy heet Sarah en ik vind het altijd erg leuk, dat ze komt.
Sarah en ik gaan altijd naar buiten, de kinderboerderij is niet zo ver lopen. Ook gaan we film kijken als het geen lekker weer is buiten. We doen dat in de filmruimte en doen dan altijd het licht uit, zodat het net lijkt alsof we in de bioscoop zitten. Soms doen we verschillende dingen op een middag. Maar ik moet altijd één ding van te voren uitkiezen, omdat we dan bij Jessica een afspraak moeten maken. Met Sarah leer ik ook beter Nederlands praten. Sarah mag van mij wel vaker komen.’

Wil je meer weten?
Kadera is Humanitas Tandem zeer erkentelijk, voor dat zij ons zo goed helpen en ondersteunen bij de koppelingen. Wil je informatie over dit buddy-project of je opgeven als vrijwilliger? Dan kun je naar Kadera bellen (038-422 24 95) en vragen naar Jessica, of bellen naar Humanitas Tandem (074-243 77 33) en vragen naar Hannie Pellen.

Elsbeth Engelsman

In deze blog zijn de namen van de buddies en de kinderen gefingeerd in verband met de privacy.