Dierenmishandeling en massage

Op mijn werk zat ik even op Facebook de tijdlijn te lezen toen er een chat op plopte waar uiteindelijk deze blog uit is gerold. Bijzonder om op Dierendag de vraag te krijgen om te schrijven wat massage doet bij dieren die mishandeld zijn! Pfffff… en waar begin je? Met cijfers, verschrikkelijke verhalen of foto’s, maar meteen schiet door mijn hoofd: werkt dat nog wel?

Op Wikipedia is te vinden wanneer en hoe het allemaal begon. Eind jaren 20 is er een speciale dag voor dieren in het leven geroepen die we nu allemaal kennen als Dierendag, met als kanttekening: altijd op 4 oktober! Sinds de jaren 60 wordt er in Nederland steeds meer aandacht aan deze dag besteed. Vanaf 2000 zie je zelfs een heuse groei in de commercie: celebs zetten tattoos met de naam van hun overleden hond op hun lichaam en social media wordt zelfs gebruikt om verdriet te uiten over het verlies van je trouwe viervoeter. Je zou bijna zeggen... het moet niet gekker worden!

Prachtig zo’n dag, waar we 1x per jaar iets extra’s doen voor onze huisdieren. Toch rijst bij mij meteen de vraag: waarom niet het hele jaar door? We staan er niet bij stil maar ELKE dag worden er dieren mishandeld! Het staat zelfs in relatie met huiselijk geweld: als je je verlaagt tot het mishandelen van een dier, dan is een mens maar een armlengte ver weg...

In mijn praktijk krijg ik steeds meer aanvragen voor massages voor mishandelde honden. Even tussen 2 haakjes: diep respect voor mensen die een mishandeld (huis)dier in huis nemen! Door veel liefde, aandacht en toewijding kan je het - ik noem het maar - disfunctionele gedrag van een hond genezen.

Honden staan hoog op de lijst van High Sensitive Animals. Ze hebben alleen maar goedheid in zich. Om honden weer op hun instinct te laten vertrouwen en op emotioneel, spiritueel en geestelijk niveau te genezen is heel veel liefde nodig. Plus natuurlijk duidelijkheid en leiderschap!

Zoals mijn credo is: ”Aanraken doet wonderen…” geldt dit voor meer dan 100% voor honden! Het aaien wordt lekker gevonden maar door massage (polariteitsmassage of reiki) ervaart de hond rust en kalmte, met volledige ontspanning tot gevolg. Fantastisch toch? Hoeveel honden ik al niet heb zien veranderen tijdens een massage met een dankbare lik over mijn handen als cadeautje. Kippevel!

Door regelmatige massage vitaliseer je de levenskracht van de hond en zet je het lichaam aan tot herstel. Emotionele lading die vastzit in het lichaam komt los, pijn en gedragsproblemen verdwijnen! Zo onbevangen, met positieve energie en onbevooroordeeld als een hond in het leven staat, daar kunnen wij als mens nog veel van leren!

Armanda Violet

Op het congres 'huiselijk geweld en dierenmishandeling' komt u meer te weten over de relatie tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling. Er zijn nog kaarten beschikbaar. Komt u ook?