Bijzonder verhaal over de Bijzonder geweldige groep

Afgelopen maand is de training Bijzonder geweldige groep afgerond. Deze training wordt sinds enkele jaren in samenwerking met AMW De Kern 2 keer per jaar gegeven aan vrouwen uit Zwolle en omgeving die huiselijk geweld meemaken of meegemaakt hebben.

De training bestaat uit 8 tot 10 bijeenkomsten. De spiraal van geweld loopt als een leidraad door de bijeenkomsten heen. Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn: romantisch ideaal, barsten in het romantisch ideaal, relatieverslaving, emotionele chantage en overlevingsstrategieën.

De groep van dit voorjaar bestond uit 9 deelnemers. Twee dames zaten nog in een relatie waar huiselijk geweld plaatsvond. Drie waren al enkele jaren geleden uit de situatie gevlucht en hadden een omgangsregeling met de kinderen en vader. Vier deelnemers hadden net een relatie achter de rug en worstelden nog met afstand en nabijheid van de partner die huiselijk geweld pleegde.

De groep typeerde zich door de tijd te nemen om de informatie tot zich te nemen.

Halverwege de training twijfelden enkele dames of ze aan de training wilden blijven deelnemen. Ze hadden last van psychosomatische klachten en de verwerking  was in volle gang.

Andere dames kwamen in conflict met hun ex-partner en de omgangsregeling. Zij zagen in dat zij hun ex-partner teveel tegemoet kwamen en dat het patroon van geven en nemen uit balans was. Net als in hun relatie deden ze teveel voor de ander en voelden zij zich gefrustreerd en moe. Het onderwerp relatieverslaving was een eyeopener wat betreft hun obsessieve manier van zorgen voor de ander en wat betreft het type persoon dat aan dit soort vrouwen blijft plakken.

Bij het onderwerp overlevingsmechanismen en -strategieën hebben de deelnemers alles wat zij hebben meegemaakt op moeten schrijven in de kolommen geestelijk, lichamelijk en seksueel geweld. Voor de deelnemers was dit een zware bijeenkomst, maar door op hun krachten en de overleving te gaan zitten, verlieten zij de ruimte als echte survivors.

De briefjes die zij hadden geschreven met hun “ellende” werd ter afsluiting van de training in een ritueel gebruikt.

Tijdens de training hebben de deelnemers geleerd grenzen aan te geven en keuzes voor hen zelf te maken. Ze hebben meer ondernomen qua activiteiten en zelfzorg. Hun omgeving merkte dat ze veranderden.

De deelnemers waren zeer tevreden over de training, hetgeen blijkt uit onderstaande mail die ik van een van hen heb gekregen:

Hi Myrthe en Sharon,
Tijd voor een update ;) Inmiddels woon ik weer heeeeerlijk in mijn stadje Deventer:) sinds 1 juni is het me dan eindelijk via woningruil gelukt....jeeeeej!!
Mijn leven verloopt op het moment zo super goed! De 25e heb ik een gesprek over de opleiding die ik zal gaan volgen die ook nog eens wordt vergoed door de gemeente :) Een opleiding dus een kans om uit de sociale dienst te komen, heerlijk idee!

De tips uit de cursus heb ik volop in gebruik ;) sinds 2 weken heb ik weer contact met mijn 1e liefde (was toen 12 ;)) het contact is erg leuk en belooft uit te bloeien tot  iets heel leuks.....ik neem de tijd om stil te staan bij mezelf en luister naar mijn gevoel...tot nu toe nog geen alarmbellen ;)

Het contact tussen Pim en zijn vader begint ook te lopen, ik heb hem voor de keuze gezet en hij heeft de juiste keuze gemaakt. Afgelopen zondag is Pim de hele dag bij hem geweest en dit zal nu elke zondag zo zijn ;)
Wat tijd voor mijzelf en de oh zo gewenste band tussen Pim en zijn vader.

Nogmaals wil ik jullie bedanken voor de cursus! Het heeft mijn kijk op de wereld en dus mijn leven ongelooflijk veranderd!

Groetjes Yvon

In september 2012 beginnen de intakebijeenkomsten voor de Bijzonder geweldige groep in het najaar. Opgave kan via de site van AMW De Kern of via sbosman@kadera.nl.

Sharon (Casemanager IZZ en trainer Bijzonder geweldige groep)