Uitwisselen en inspireren tijdens Meet & Greet in Zwolle

07-07-2017

Op donderdagmiddag 6 juli 2017 organiseerde Kadera aanpak huiselijk geweld een Meet & Greet voor alle partners en betrokkenen over het thema ‘de rol van woningcorporaties in de aanpak van huiselijk geweld’. Aanleiding voor deze Meet & Greet is het project Safe at Home. Het tweejarige project, gefinancierd door de Europese Commissie, wat zich richt op dit thema en onder andere medewerkers van woningcorporaties traint en ondersteunt in de aanpak van huiselijk geweld. De Meet & Greet vond plaats in het sfeervol verbouwde pand van Delta Wonen in Zwolle dat door de woningcorporatie beschikbaar was gesteld voor het evenement.  

Veilig wonen

Aanwezig tijdens de Meet & Greet waren woningcorporaties, sociale wijkteams, de Federatie Opvang, gemeenten en de Europese projectpartners van Safe at Home. Aedes, de branchevereniging voor woningcorporaties in Nederland, onderstreepte door middel van een videoboodschap van voorzitter Marnix Norder het belang van het Safe at Home project: ‘’Veilig wonen essentieel is voor mensen. Dat is niet altijd het geval. Huiselijk geweld, kindermishandeling; hele heftige dingen die soms achter die voordeur plaatsvinden. Waarbij de woningcorporatie de eerste is die het zou kunnen zien, die het zou kunnen signaleren’’. Marnix Norder wenst de betrokkenen bij Safe at Home project namens Aedes veel succes toe.

Betrekken van woningcorporaties nieuwe aanpak

De deelnemers gaven na afloop van de Meet & Greet aan dat juist de samenwerking tussen verschillende partijen zorgde voor een inspirerend programma. Zo heeft het persoonlijke verhaal van Anita Wix over huiselijk geweld veel indruk gemaakt. Anita Wix, die veel ervaring heeft met het delen van haar persoonlijke verhaal in groepen, gaf na afloop aan dat zij kon merken dat het voor de aanwezigen een nieuw onderwerp was om over te praten. Dit benadrukt het belang van het Safe at Home project en geeft aan waarom de benadering van het betrekken van woningcorporaties in de aanpak van huiselijk geweld uniek is in Nederland.

Betrokkenheid van woningcorporaties

Dat woningcorporaties een actieve rol willen spelen en aan de slag willen met het onderwerp was te merken aan hoe druk het was bij de gesprekstafel over de training ‘omgaan met huiselijk geweld’. Deze training is onderdeel van het Safe at Home project en wordt namens Kadera gegeven door Sharon Biervliet. Daarnaast werd de tafel van woonconsulenten Katja Tamis (Openbaar Belang Zwolle) en Anita ter Huerne (Delta Wonen Zwolle) druk bezocht. Evita Keulen, beleidsadviseur huiselijk geweld bij gemeente Zwolle, vertelde na afloop: ‘’Met name ook de tafel met woningcorporaties was interessant, om te ontdekken wat zij nu al zien. In deze sector zijn het niet alleen de woonconsulenten, maar vooral de vakmannen, die over de vloer komen en die veel signalen kunnen oppikken. Daar valt dus nog veel te winnen met betrekking tot het signaleren van huiselijk geweld’’.

Deelnemende woningcorporaties

Er zijn inmiddels tien Nederlandse woningcorporaties die zich aangesloten hebben bij het Safe at Home project. Delta Wonen Zwolle is één van deze woningcorporaties. Tijdens de Meet & Greet tekende adjunct-directeur Wonen Martijn Sweitser, namens Delta Wonen, de intentieverklaring tot deelname aan het Safe at Home project. In de komende maanden worden de frontline medewerkers van deze woningcorporaties getraind in het omgaan met huiselijk geweld. Het Safe at Home project loopt nog tot 1 januari 2019.

Meer informatie: www.kadera.nl/safeathome