Mijn Start bij Centrum Seksueel Geweld Zwolle

16-03-2017

Daar stond ik dan in mijn woonkamer met de bereikbaarheidstelefoon nog in mijn hand. Om half 3 ’s middags word ik verwacht op de spoedeisende hulp van Isala in Zwolle. Een slachtoffer van een aanranding of verkrachting heeft zich gemeld bij de zedenpolitie en wil graag mijn betrokkenheid vanuit Centrum Seksueel Geweld (CSG) Zwolle. Een miljoen keer heeft dit eerste telefoontje zich in mijn hoofd afgespeeld, maar dit keer is het echt. Met gemende gevoelens tref ik mijn voorbereidingen. Dit slachtoffer is 1 van de 20 acute slachtoffers die wij als casemanagers van CSG Zwolle in 2016 hebben gezien. Ik ben blij dat ik iets voor dit slachtoffer kan betekenen, maar was liever niet 'nodig' geweest. En met die gedachte stap ik in mijn auto naar het ziekenhuis.

Onder de klanken van Radio 538 gaat het proces meerdere keren door mijn hoofd. Hoe moet ik het slachtoffer begroeten, aangezien ik haar geen hand mag geven in verband met het sporenonderzoek? Hoe ga ik het aanwezig zijn bij het forensisch medisch onderzoek ervaren? Maar vooral, hoe kan ik het slachtoffer het beste ondersteunen in dit proces?

Ik parkeer mijn auto in de parkeergarage om er over een paar uur weer terug te keren. Het vastmaken van mijn Isala-personeelspas aan mijn shirt was voor mij een officieel moment: Kom op, daar gaan we! En inderdaad, na een paar uur keer ik terug naar mijn auto. Ik plof neer achter het stuur en begin aan mijn terugreis naar huis. Wat is het snel gegaan en wat ben ik ‘blij’ dat ik deze eerste ervaring heb gehad. Op alle vragen in mijn hoofd kreeg ik vanzelf antwoord door het gewoon te doen met als doel het slachtoffer te ondersteunen. En wat gaf het veel voldoening, de samenwerking tussen zoveel verschillende disciplines die het slachtoffer wat verlichting kunnen bieden. Maar het allermooiste van de dag waren de woorden waarmee het slachtoffer afscheid van mij nam: “Wat vond ik het fijn dat je er was”. En met die woorden steek ik mijn sleutel in het slot van mijn voordeur, terug naar mijn woonkamer waar deze indrukwekkende dag begon.

Centrum Seksueel Geweld Zwolle heeft in de eerste 3 maanden na de opening (dus in het laatste kwartaal van 2016) 20 slachtoffers van acute aanranding of verkrachting geholpen.  Van deze slachtoffers was 80% vrouw en 20% man. Daarnaast was 65% minderjarig. Het aantal slachtoffers was meer dan waar op gerekend was. Na 1 januari is het rustiger geworden. Het kan zijn dat het met pieken en dalen gaat, en de publiciteit bij de start kan er ook voor gezorgd hebben dat mensen CSG Zwolle meteen goed konden vinden. Het is heftig dat we zo vaak nodig zijn geweest, maar ook mooi dat deze voorziening er nu is.