Centrum Seksueel Geweld Zwolle officieel geopend

07-11-2016

Op donderdag 3 november is Centrum Seksueel Geweld Zwolle officieel geopend. In het centrum wordt dag en nacht hulp geboden aan iedereen die kort geleden een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt. Om goede zorg te bieden wordt door een team van gespecialiseerde hulpverleners samengewerkt. Met deze multidisciplinaire aanpak is versnipperde hulp na een aanranding of verkrachting verleden tijd.

Na een mooi welkomstwoord van Wilma Wielakker, directeurbestuurder van Kadera aanpak huiselijk geweld, volgden een viertal inspirerende presentaties. Anneke Peters, toegepast psycholoog bij Kadera, lichtte de effectiviteit van EMDR in de instabiele fase toe. Vervolgens sprak Willie van der Wielen, specialist zedenzaken Politie Oost-Nederland, over het werkproces van de politie met betrekking tot een zedenzaak. Professor Wilma Duijst sprak over het strafrecht in een zedenonderzoek. Tot slot vertelde Danielle de Grave, casemanager bij Centrum Seksueel Geweld Zwolle, over het belang van het centrum.

Kintsugi: prachtige imperfecties

Het centrum werd symbolisch geopend door wethouder Nelleke Vedelaar. De gedachte achter deze symboliek, kintsugi, is het benadrukken van breuken in plaats van ze te camoufleren. Met gouden verf 'heelde' wethouder Vedelaar een gebroken beeldje. De gouden lijn staat voor de gouden verbinding in het herstelproces van het slachtoffer en de samenwerking tussen alle organisaties binnen Centrum Seksueel Geweld Zwolle.