Steun elkaar bij huiselijk geweld

23-11-2015

Op Facebook is Kadera de actie ‘Steun elkaar bij huiselijk geweld’ van start gegaan. Vanuit mijn werk bij Kadera kan ik vele mensen steunen die slachtoffer zijn of zijn geweest van huiselijk geweld. Ik ben daar erg blij om, het voelt goed om wat goeds voor andere te kunnen doen en wat voor mensen te betekenen. Daarnaast biedt Kadera de mogelijkheid aan alle betrokkenen om hun verhaal te doen en bijvoorbeeld advies te vragen. En dat aan alle betrokkenen, in welke zin dan ook.

Wanneer ik mensen vertel wat voor werk ik doe, krijg ik vaak te horen dat het wel erg heftig werk zal zijn en ook erg dankbaar. Maar dat is niet het enige wat ik hoor. Ik heb meerdere malen mogen ervaren dat mensen mij om advies vragen. Omdat ze weten dat iemand slachtoffer is en daar graag advies voor willen vragen. Maar ook wanneer er vermoed wordt dat er huiselijk geweld of kindermishandeling is, dus dat iemand een slachtoffer, maar dan ook vaak een pleger kent. Ik kan dan vanuit mijn ervaring en kennis vertellen en delen, advies geven en vooral ook belangrijk: een luisterend oor bieden. Het is erg lastig om als getuige van (vermoedelijk) huiselijk geweld te bedenken wat te doen, maar ook erg moeilijk om dit te delen. Want wie kun je vertrouwen? Wat zullen anderen wel niet van je denken? En zitten anderen wel op je verhaal te wachten? Blijkbaar voelt het dan bij mensen die al bekend zijn met dit onderwerp wat makkelijker om het verhaal te doen.

Wat ik in ieder geval altijd, en zo ook nu, wil meegeven is: blijf niet zitten met je verhaal. Je kunt het het beste wel delen, omdat je je blijkbaar zorgen maakt om iemand. En je wilt dat het beter zal gaan met diegene. Hoe mooi is het, dat jij daar aan bij hebt kunnen dragen! Alleen al door ook een luisterend oor te bieden aan een slachtoffer, een pleger of een andere betrokkene van huiselijk geweld. De drempel naar een gesprek over huiselijk geweld of kindermishandeling is vaak hoog. Jij kunt, net als ik, die drempel verlagen. Jij kunt steun bieden, op een manier die bij jou past. Je kunt luisteren, adviseren, hulp bieden bij het uitvoeren van je advies, bellen, aanmelden en nog veel meer.

Wat ik ook nog mooi vindt aan het werken bij Kadera, is dat ik het onderwerp huiselijk geweld meer op de kaart kan zetten. Zo zie ik zelf of bij ‘mijn’ huisarts, ‘ons’ consultatiebureau, ‘mijn’ bibliotheek, etc. of er folders liggen of een poster hangt van Kadera. Zo niet, dan laat ik dit weten bij onze afdeling PR & Communicatie en dan zorgen zij er voor dat het er alsnog komt. Op die manier kunnen we ook mensen steunen. Het laat zien dat huiselijk geweld overal voor kan komen. En dat het ook overal bespreekbaar mag en kan zijn.