Kluscursus voor de meiden van Kadera

19-02-2015

Nieuw Traject: Kluscursus aan de meiden bij Kadera

18-02-2015

 

Op dinsdagavond 27 januari was het zover: met een uitpuilende kofferbak vol klusspullen reed ik naar de afdeling Begeleid Wonen Jonge Moeders van Aanpak Huiselijk Geweld – Kadera om samen met Jeannet en Agda aan de meiden daar een kluscursus te gaan geven.

Het idee werd al jaren geleden geopperd door Kadera, maar het duurde tot een avond in het najaar 2014 voordat ik op het idee kwam dat ik ook gewoon zelf deze cursus kon gaan geven. Een hulpverlener van Kadera belde naar Present omdat één van haar cliëntes op zichzelf was gaan wonen en problemen had doordat lampen en gordijnen niet waren opgehangen. Of wij konden helpen? Zo’n klusje is echter te klein voor een groep via Present (dan heb je zes man voor de deur) en initiatieven als Klus in de Wijk of de Klussenbus van Icare rekenen weer een vergoeding waar vaak geen geld voor is. De cliënte van Kadera kon het niet zelf doen en ik besloot daarom zelf een handje te helpen. Terwijl ik bezig was met de gordijnroedes vast te schroeven in de muur, kwamen twee andere vriendinnen van deze cliënte (zelf ook bij Kadera) kijken. Eén van hen merkte verbaasd op: ‘Zie je wel dat vrouwen kunnen klussen?!”

En natuurlijk kunnen vrouwen klussen! Tenminste, dat vind ik. Maar ik had dan ook een vader die mij alle kneepjes van het kluswerk heeft bijgebracht. De meiden die bij Kadera verblijven, hebben vaak geen fijne thuissituatie gehad waarin dat kon. En zo zitten zij soms met de handen in het haar bij eenvoudige klusjes omdat ze de kennis en het gereedschap niet hebben en geen netwerk van mensen om het even aan te vragen. Op dat moment werd bij mij het idee geboren om een kluscursus te gaan geven en al gauw vond ik Jeannet en Agda in het netwerk van Present, die dit ook een geweldig leuk idee vonden. En zo startten we in januari met de eerste avond.

Zowel de meiden als wijzelf waren een beetje zenuwachtig, maar algauw waren de meiden bezig met het strippen van elektriciteitssnoer, het plaatsen van kroonsteentjes en het inspecteren van de stoppenkast. Jeannet liet ze deze eerste avond timmeren met schilderijhaakjes. Agda leerde hen behangen en de meiden smeerden enthousiast de banen behang vol en plakten deze netjes op de ‘muur’ (plaat karton). Een week later kwamen we terug om ze te leren bandplakken en de CV-ketel bij te vullen. Dat de meiden zelf hun ‘mannetje’ wel staan bleek wel doordat een paar van hen al heel goed wisten hoe je een boormachine vast moest houden en legden dat ook even uit aan hun buurvrouw bij Kadera die de vorige week gemist had. Dat ze goed opgelet hadden, bleek ook wel toen ik zomaar in de steen wilde laten boren: “Nee, stop! Je moet eerst een putje maken zodat de boor niet gaat ‘wandelen’.” En dat had ik ze inderdaad de vorige week geleerd.

Aan het einde van de twee avonden overhandigden we de meiden een kluscertificaat op naam met daarop de vaardigheden die ze hadden geleerd. Dit certificaat biedt de meiden de mogelijkheid om de ‘kluskoffer’ te lenen. Want met alleen vaardigheid kom je er niet, je hebt ook gereedschap nodig. We hebben daarom in de afgelopen tijd in ons bedrijvennetwerk de vraag uitgezet of er nog ongebruikt gereedschap op de plank ligt. Van Hemmink en Weston kregen we o.a. striptangen, waterpomptangen en schroevendraaiers. Inmiddels is er ook contact met IJzerhandel Van Rossum en de stichting Gered Gereedschap en we gaan ervan uit dat we binnenkort een volwaardige kluskoffer hebben, inclusief boorhamer, die geleend kan worden als de meiden op zichzelf gaan wonen. En van de cheque van Ikea krijgt straks elke cliënte die in Zwolle een eigen woning krijgt, zo’n oranje basisgereedschapssetje.

We vonden het erg leuk om te doen en hopen hierdoor een beetje te hebben kunnen bijdragen aan de zelfredzaamheid van de dames. In september doen we het weer, dan bij de afdeling crisisopvang.

En o ja, met een kluscursusje zijn de meiden er nog niet, de hulpverleners van Kadera zullen in de komende tijd steekproefsgewijs de meiden de boormachine of het fietsreparatiesetje in de hand drukken en dan mogen ze laten zien dat ze het certificaat nog waardig zijn.. En mochten ze het dan even niet meer weten, dan kunnen ze altijd nog kijken op onze nieuwe pagina met klustips en handige filmpjes (ook handig als je geen cliënt bent bij Kadera).

Elsje Goudzwaard – Algemeen Coördinator Present Zwolle.

- See more at: http://stichtingpresent.nl/zwolle/2015/02/18/kluscursus-voor-de-vrouwen-bij-kadera/#sthash.vpMdQGeZ.dpuf